29 Aralık 2010

MUAYENE YÖNTEMLERİ-PİTOZİS

MAGRİN-REFLEX DİSTANCE

Hasta eldeki ışığa bakarken pupiller ışık reflesi ile üst göz kapak kenarı arasındaki mesafe ölçülür. Normalde 4-4.5 mm’dir. Pitozis şiddeti kapak kenarının bu mesafeye göre uzaklığına göre değerlendirilir. 2 mm hafif, 3 mm orta, 4 mm ve üzeri ise şiddetli pitozis olarak değerlendirilir.

VERTİKAL FİSSÜR YÜKSEKLİĞİ

Alt ve üst göz kapağı kenarları arasındaki yüksekliktir. Normalde üst göz kapağı limbustan 2 mm aşağıda yer alırken, alt göz kapağı limbusun 1 mm üzerinde yer alır. Erkeklerde 7-10 iken kadınlarda 8-12 mm’dir.

ÜST GÖZ KAPAĞININ KATETTİĞİ MESAFE

Levator fonksiyonunu ölçer. Ölçü,m yaparken frontal kası devre dışı bırakmak için başparmakla kaş üzerine bastırılır. Hasta ölçümde mümkün olduğunca aşağı ve yukarı bakar. Bu sırada kapağın katetmiş olduğu mesafe ölçülür. Normalde 15 mm’nin üzerinde olup iyi değer 12-15 mm, orta 5-11 mm, kötü 4 mm’nin altı kabul edilir.

PRETARSAL GÖRÜNÜM

Hasta primer pozisyonda bakarken kirpik hattıyla deri katlantısı arasındaki mesafedir.

ÜST GÖZ KAPAĞININ KATLANMA İZİ
Aşağı bakışta kapak kenarıyla kapak çizgilenmesi arası mesafedir. Kadınlarda 10 erkeklerde 8 mm olup konje3nital pitozisli hastalarda olmaması kötü levator fonksiyonunu gösteren bir parametredir. Eğer çizgi daha yukarda ise bu da aponevrotik pitozisi akla getirir.

1 yorum: